2007. október 13., szombat

E heti irodalmi hírekből

Először a 2007-es irodalmi Nobel díjról: az irodalmi körök meglepetésére Doris Lessingnek, az íráni származású, brit írónak ítélték oda, Umberto Eco szerint méltán. Az író életéről olvashatunk a literán, valamint az angol nyelven megjelent könyveit is felsorolják. Megtudhatjuk, hogy 13 évesen hagyta ott az iskolát, a többi tudására önerőből tett szert, szól az afrikai, angliai életéről, kommunizmushoz fűződő kapcsolatáról. A Népszabadság cikke kiemeli, hogy magyar nyelven elég kevés könyve jelent meg (szám szerint 3: Eldorádó, A fű dalol, Az ötödik gyermek), valamint az irodalmi életben sem foglalkoztak vele sokat (legalábbis eddig). A KönyvesBlog a hír kapcsán szól arról, hogy mennyiben tekinthető feministának, valószínűleg annyiban, hogy a kellő érzékenységgel tudott a témához viszonyulni.

Hazai vizekre evezve: a kortárs költő Szilágyi Ákos (ízelítőül: az életéről, műveiről és egy gépeskönyve Hangversekkel) okt. 12-én (pénteken) tartotta a Fészek Művészklubban új művének, a Franci - Gyászkoszorú a XX. század sírhantjára címűnek az ősbemutatóját, erről olvashatunk egy tetszetős (mind stílusában, mind nyelvezetében) riportot Mestyán Ádámtól a kultura.hu-n.

Végül egy versíró pályázatról: "Castello di Dunio" címen indul, a témája: "Voices/Silence", beküldési határideje: 2008. jan. 6. Részletesen a literán olvashatunk róla. A felhívás még annyira új lehet, hogy más forrást még nem is nagyon találtam róla :-).

Nincsenek megjegyzések: